Myötätuntoinen kirje itselle

Jokaisella voi olla hetkiä, jolloin olo tuntuu epävarmalta, jokin asia vaivaa tai on jotain, josta ei pidä itsessään tai joka saa tuntemaan, ettei ole tarpeeksi hyvä. Ajattele nyt jotain tällaista asiaa.

Ystävältä itsellesi

Kuvittele nyt ystävä, joka on ehdoitta viisas, rakastava ja myötätuntoinen. Kuvittele, että tämä ystävä näkee kaikki vahvuutesi ja heikkoutesi – mukaan lukien sen, mistä et pidä itsessäsi. Tämä ystävä tunnistaa ihmisen rajallisuuden ja on kiltti, hyväksyvä ja anteeksiantava.

Kirjoita kirje itsellesi tämän ystävän näkökulmasta ja keskity siihen, mikä vaivaa mieltäsi, mistä kritisoit itseäsi tai tunnet riittämättömyyttä. Mitä tämä ystäväsi sanoisi rajattoman myötätunnon näkökulmasta? Ja jos hän ehdottaisi mahdollisia muutoksia sinulle, miten näissä ehdotuksissa näkyisi/tuntuisi huolenpito, rohkaisu ja tuki?

Kirjeen kirjoittamisen jälkeen laita se sivuun joksikin aikaa. Palaa siihen sitten takaisin ja lue se uudelleen, antaen sanojen todella uppoutua sinuun. Tunne myötätunto, kuinka se uppoaa sinuun, rauhoittaen ja lohduttaen sinua. Rakkaus, yhteys ja hyväksyntä on oikeutesi. Ja niitä saadakseni sinun tarvitsee vain katsoa sisäänpäin itseesi.

Itseltäsi ystävälle

Kirjoita kirje ikään kuin sinä juttelisit hyvin rakkaalle ystävälle, joka pohtii samanlaisia kysymyksiä kuin sinä. Millaisia myötätunnon ja tuen sanoja osoittaisit hänelle? Lue sitten kirjeesi ja osoita sanat itsellesi.

Myötätuntoiselta itseltäsi sinulle

Kirjoita kirje oman myötätuntoisen itsesi näkökulmasta. Tämä ”osa” sinua haluaisi auttaa sinua, koska hän syvästi välittää sinusta. Tarkoitus myötätuntoisen itsesi taustalla on ”rakastan sinua enkä halua, että kärsit”. Laita kirje syrjään ja lue se itsellesi myöhemmin.

Lähde: Kristin Neff, suomennos: selfcompassion.fi


Julkaistu:

Kategoria:
Harjoitukset

Jaa artikkeli:
Facebookissa
Twitterissä