Kirjoja ympäristöahdistuksesta
Ympäristöahdistuksesta ei ole vielä kirjoitettu kansainvälisestikään kovin monia kirjoja. On tosin hyvä huomata, että aihepiiriä käsitellään useilla eri sanoilla: samankaltaisista ilmiöistä keskustellaan monissa teoksissa, jotka eivät käytä ahdistus-termejä.
Alla mainituissa kirjoissa käsitellään sekä ympäristöahdistuksen ilmiötä että keinoja sen kanssa elämiseen. Englanninkielisessä kirjallisuudessa painottuu ilmastoahdistus. Kirjoista itsestään löydät myös lisää kirjallisuusvinkkejä. Kommentit on kirjoittanut Panu Pihkala.
Grose, Anouchka 2020. A Guide to Eco-anxiety: How to Protect the Planet and Your Mental Health. London: Watkins.
Psykoanalyyttisen psykoterapeutin yleistajuinen teos, joka käsittelee myös ympäristöahdistuksen suhdetta muiden ahdistusten hoitoon. Lukujen lopussa on kätevät tiivistelmät. Yksi luvuista pureutuu ”ympäristölapsettomuuden” ilmiöön eli siihen, että osa ihmisistä kokee perheenlisäyksen vaikeaksi tai mahdottomaksi, koska ympäristökriisi koetaan niin vakavana.
Ray, Sarah Jacquette. 2020. A Field Guide to Climate Anxiety: How to Keep Your Cool on a Warming Planet. Oakland: University of California Press.
Etenkin nuorille aikuisille suunnattu ilmastoahdistus-teos, joka korostaa ansiokkaasti kontekstuaalisuutta ja oikeudenmukaisuuskysymyksiä. Sorrettujen vähemmistöjen edustajat kokevat ja näkevät ilmastoahdistuksen hyvin eri tavoin kuin etuoikeutetut ihmiset. Paljon kirjallisuusvinkkejä ja hyviä pohdintakysymyksiä lukujen lopuissa.
Pihkala, Panu. 2017. Päin helvettiä? Ympäristöahdistus ja toivo. Helsinki: Kirjapaja.
Ensimmäinen suomenkielinen tietokirja aiheesta. Käsittelee ilmiöön liittyviä erilaisia tunteita ja yhteiskunnallisia ulottuvuuksia. Kirjan jälkipuolisko pohtii erilaisia toivokäsityksiä ja painottaa sellaista toivoa, joka ilmenee elämän merkityksellisyyden tunnon säilymisenä.
Pihkala, Panu. 2019. Mieli maassa? Ympäristötunteet. Helsinki: Kirjapaja.
Laaja hakuteos erilaisista ympäristötunteista. Mukana paljon keskustelua ympäristöahdistuksen eri ulottuvuuksista. Sisältää joitain keskustelu- ja harjoitusvinkkejä ympäristötunteiden kohtaamiseen.
Albrecht, Glenn. 2019. Earth Emotions: New Words for a New World. Ithaca: Cornell University Press.
Erilaisten ympäristötunteiden nimeämistä ja visio siitä, millaista voisi olla ”symbioottinen”, lajien yhtenäisyyttä painottava yhteiskunta.
Pipher, Mary. 2013. The Green Boat: Reviving Ourselves in our Capsized Culture. New York: Riverhead Books.
Psykologin ja ympäristöaktivistin teos, joka ammentaa sekä henkilökohtaisista kokemuksista että psykologisesta tutkimuksesta.
Salamon, Margaret Klein. 2020. Facing the Climate Emergency: How to Transform Yourself with Climate Truth. Gabriola Island: New Society Publishers.
Yhdysvaltalaisen psykologin ja ilmastoaktivistin lyhyt kirja, joka tähtää ilmastoahdistuksen kanavoimiseen ilmastotyön käyttövoimaksi. Monia vaikeita tunteita nimetään ja niille annetaan olemassaolon oikeus, mutta toimintaan ohjaava painotus on erittäin vahva.