Trebbe Johnson: Kehollisia menetelmiä ympäristötunteiden kohtaamiseen

Nainen tanssii luonnossa

Yhdysvaltalainen ympäristökirjailija Trebbe Johnson vieraili ensi kertaa Suomessa marraskuussa 2023. Hän piti vierailuluennon seminaarissa, joka on osa Nuorisotutkimusseuran planetaarisen nuorisotutkimuksen tutkimushanketta.

Trebbe Johnson on luonut kehollisia menetelmiä vaikeiden ympäristötunteiden kohtaamiseen. Tunnetuin toimintamuoto on kansainvälinen Radical Joy for Hard Times -liike, jossa kohdataan vaurioituneita paikkoja yhteisöllisesti. Toimintamalli on levinnyt ympäri maailmaa ja se on relevantti myös nuorten ympäristötunteiden käsittelyn kannalta. Toimintamalli on yksinkertainen ja alati laajeneva esimerkki siitä kuinka surun käsittely voi luoda tilaa myös ilolle. Vierailullaan Trebbe Johnson kertoi myös työstään myös nuorten ja tulevien sukupolvien näkökulmasta. Yhteisöllinen, kehollinen ja joskus myös yksinkertaisia yhteisörituaaleja sisältävä toiminta voi olla osa planetaarisen terveyden ja kestävän hyvinvoinnin edistämistä.

Ympäristötutkija Panu Pihkala sekä Ympäristö ja tulevaisuus mielessä -hankkeen Hanna Rintala pitivät seminaarissa kommenttipuheenvuorot. Trebbe Johnsonin keynote-esitelmän “Punch Through the Avalanche” voit katsoa alta.

Seminaari pidettiin osana Nuorisotutkimusseuran planetaarisen nuorisotutkimuksen tutkimushanketta.

Trebbe Johnsonin teoksia

Hyvän johdannon saa kirjasta Johnson, Trebbe. 2018. Radical Joy for Hard Times: Finding Meaning and Making Beauty in Earth’s Broken Places. Berkeley: North Atlantic Books.

Käytännön metodi-vihkonen: Johnson, Trebbe. 2017. 101 Ways to Make Guerrilla Beauty. [USA]: Radjoy Press.

Uusin teos (2023) vie syviin kysymyksiin ympäristökriisin keskellä elämisestä ja erilaisista tunteista: Johnson, Trebbe. 2023. Fierce Consciousness: Surviving the Sorrows of Earth and Self. Calliope Books.

————————
Lue täältä tutkimusprofessori Sofia Laineen teksti luovasta liikkeestä planeetan hyvinvoinnin eteen.


Julkaistu:

Kategoria:
Mediassa

Jaa artikkeli:
Facebookissa
Twitterissä