”Entä jos koko maailma noudattaisi kirjastojen arvomaailmaa?”

Asiantuntija Hanna Rintala

Asiantuntijamme Hanna Rintala kirjoitti Vihreä kirjasto -sivulle koskettavan tekstin siitä, miten kirjastot liittyvät hyvään elämään maapallon rajoissa.

Vihreä kirjasto edistää ympäristötyötä kirjastoissa, jakaa koko kirjastokentän ympäristötietoa, kehitettyjä ympäristötyökaluja sekä koulutusmateriaaleja.

”Hyvä elämä maapallon rajoissa voisi hyvin sopia kirjastojen sloganiksi”

Ote asiantuntija Hanna Rintalan tekstistä:

”Ajattelen kirjastoista lämpimästi, olen aina ajatellut. Kirjasto kutsuu kaikki luokseen, siellä saa viivähtää rauhassa ajatustensa kanssa ja tutkia kiinnostavia asioita. Kirjasto on yhdenvertainen: se tarjoaa sivistystä, ajattelun aineksia ja yhtä lailla huvia kaikille tasapuolisesti. Se edistää humaaneja arvoja ja viisautta, kulttuuria, taidetta ja luovuutta. Se myös edistää ekologista kestävyyttä, kun kaikkea hienoa ja mukavaa voi lainata, tarvitsematta hankkia omaksi.

Entä jos koko maailma noudattaisi kirjastojen arvomaailmaa? Olisimmekohan silloin vapaita planeetan ekokriisistä, köyhyydestä, nälästä ja sodista? Hyvä elämä maapallon rajoissa voisi hyvin sopia kirjastojen sloganiksi.

Elämme kuitenkin maailmassa, joka noudattaa monia muita lakeja kuin mitä toivoisimme. Meillä on ratkottavanamme ekokriisin monimutkaiset palat, kestävyysmurros, ja monenlaisia yhteiskunnallisia epäkohtia. Ekokriisin edessä emme voi ummistaa silmiämme – mutta mitkä sitten voisivat olla kirjastojen tehtävät ja vahvuudet ekokriisissä?”

Lue koko teksti tästä linkistä.

Tutustu myös tulevaan paneelikeskusteluun Oodi-kirjastossa.


Julkaistu:

Kategoria:
Mediassa

Jaa artikkeli:
Facebookissa
Twitterissä