Turvallinen kupla

Voit tehdä tämän harjoituksen kirjoittamalla, piirtämällä tai vaikkapa sulkemalla silmät ja matkaamalla mielikuvitukseen. Tämän harjoituksen avulla voit luoda itsellesi rauhoittavaa ”kuplaa” niihin vuorovaikutustilanteisiin, joissa oma ahdistus, pelko tai ylitsekäyvät muut synkät tunteet ilmasto- ja ympäristöasioissa ottavat sinut liiaksi valtaansa tai joissa koet toisten reaktioiden tai tunteiden horjuttavan tasapainoasi liikaa tai rikkovan henkisiä rajojasi. Harjoittele tätä mielikuvaa ensiksi itse jossakin sellaisessa paikassa, missä voit rentoutua, ja kokeile sitten vasta sitä sosiaalisissa tilanteissa.

Muistathan, että jos harjoitus ei tunnu hyvältä, voit aina keskeyttää sen kun siltä tuntuu. Ethän jää ahdistavien ajatusten kanssa yksin!

Hengitä muutaman kerran syvään, ja tiedosta oma kehosi juuri nyt tässä hetkessä. Keskity erityisesti siihen, miltä jalat tuntuvat lattiaa vasten. Tarvittaessa voit ottaa tukevamman seisoma- tai istuma-asennon, jos sinun on vaikea tavoittaa miltä jalat tuntuvat. Tiedosta myös polvet, lantio, selkä ja vatsa. Huomaa hartiat ja rentouta niitä hieman, jos huomaat jännittäväsi niitä. Tiedosta kätesi ja voit ravistella hiukan sormiasi. Tiedosta kasvojesi lihakset ja kokeile rentouttaa kasvoja. Voit sanoa itsellesi hiljaa mielessäsi, jos se tuntuu hyvältä, ”Tässä olen minä ja minun kehoni. Saan olla tässä”.

Katsele sitten ympärillesi, mitä näet ympärillä, keitä muita tilanteessa mahdollisesti on? Kuinka lähellä tai kaukana he ovat sinusta? Voit jälleen huomata oman kehosi ja todeta ”Tässä olen minä ja minun kehoni. Saan olla tässä.”.

Seuraavaksi voit kokeilla, miten mielikuva lempeästä, joustavasta kuplasta toimisi sinulla. Kuvittele, että kaikkialta kehosi pinnoilta alkaa laajeta ympärillesi hengittävä, läpinäkyvä kupla. Aluksi se on aivan kehosi pintaa, kuin hengittävä iho, mutta sitten saat sen laajenemaan niin, että se erkanee iholtasi ja muodostaa vähitellen kauniin, turvallisen kuplan ympärillesi kuin olisit suuren saippukuplan sisällä.

Sinun on helppo hengittää kuplan sisällä, mutta sinä päätät mitä sen ulkopuolelta saa tulla kuplaan sisään. Kaikki mitä et ole valmis ottamaan ihollesi juuri nyt kimpoaa kuplan ulkoreunasta pois pääsemättä sisään.

Kun koet, että jonkun sanat tai tunteet tulevat liian lähelle juuri nyt, voit kuvitella kuplan laajenevan ja tehden sinulle enemmän tilaa seistä jaloillasi horjumatta. Kun koet, ettet tarvitse juuri nyt niin paljoa etäisyyttä, voit taasen pienentää kuplaa ja päästää toiset lähemmäksi.

Kun taas ympärillä on tunteita ja sanoja ja olentoja, jotka haluat päästää sisään, voit mielikuvituksen voimalla antaa kuplan hälvetä hetkeksi, ja antaa kaikkien näiden tunteiden koskettaa ja tukea sinua tässä hetkessä.

Tämä kupla on rauhoittumisen ja omien rajojen hakemisen apuväline. Sen ei ole tarkoitus estää sinua tiedostamatta vaikkapa ikäviä faktoja tai vain purra hammasta ja kestää vääryyksiä, vaan enemmänkin antaa sinulle tilaa kohdata näitä haasteita ja rajojen rikkojia. Toisaalta samainen tila voi auttaa myös ottamaan hengähdystauon ja mahdollisuuden arvioida milloin esimerkiksi sosiaalisesti haastavasta konfliktitilanteesta on järkevämpää yrittää poistua.


Julkaistu:

Kategoria:
Harjoitukset

Jaa artikkeli:
Facebookissa
Twitterissä