Toivottavan tulevaisuuden kuvittelu

Luonnos paperista, johon on hahmoteltu aikajanaa ja miellekarttaa

Tulevaisuuteemme liittyy paljon ajateltavaa ja avoimia kysymyksiä. Voimme pohtia niitä itsemme ja läheistemme kannalta tai vaikka koko maailman laajuudessa. Hälyttävien tutkimustulosten ja uhkakuvista ammentavan viihteen äärellä ajatuksemme tulevaisuudesta voivat muuttua synkiksi. Meillä ei kuitenkaan ole ainoastaan yhtä vääjäämätöntä suuntaa, vaan tulevaisuus kaikessa epävarmuudessaan pitää sisällään vaihtoehtoja ja siksi myös toivoa.

Toivottavien tulevaisuuksien kuvitteleminen ja rakentaminen on meille tarpeellista. Oman arjen konkreettiset kestävät teot ja laajempi yhteiskunnallinen vaikuttaminen lisäävät meissä toivoa ja merkityksellisyyttä. Tulevaisuuden kuvittelu avaa uusia toimintamahdollisuuksia ja selkeyttää ajatuksiamme hyvästä elämästä. Voisimmeko arvostaa ihmisten hyvinvoinnin ja oikeuksien rinnalla yhä enemmän ympäristön ja muiden eläinlajien hyvinvointia?

Mieli voi helposti jäädä kiinni tiettyyn tulevaisuuden uhkakuvaan tai menneisiin tapahtumiin. Tulevaisuuteen vaikutetaan kuitenkin juuri tässä hetkessä. Tämän harjoituksen avulla teemme tulevaisuuden eri vaihtoehtoja ja mahdollisuuksia näkyvämmiksi.

Tee tulevaisuuden hahmottelusta juuri sinun näköistäsi: käytä janaa, käsitekarttaa, ranskalaisia viivoja tai piirroksia. Lähde vapaasti kuvittelemaan toivottavaa tulevaisuuttasi esimerkiksi vuonna 2040. Käsittele teemaa oman elämäsi kannalta: mieti esimerkiksi ihmissuhteita, asumista, ruokaa, opiskelua, työtä, liikkumista, vaatteita, sinua ympäröiviä luonnon olosuhteita, omia tunteitasi ja olotilojasi – juuri niitä asioita, jotka ovat sinulle tärkeitä. Mitä haluaisit säilyttää ennallaan, mitä taas muuttaa nykyhetkestä? Millä tavoin tulevaisuus olisi silloin parempi? Yritä olla mahdollisimman konkreettinen. Halutessasi voit pohtia tulevaisuutta laajemminkin, esimerkiksi ympäristön ja yhteiskunnan kannalta.

Kun olet valmis, pohdi millaisia ajatuksia ja tunteita sinussa heräsi. Vaikuttiko tulevaisuuden visiointi siihen, miten suhtaudut nykyhetkeen? Huomasitko jotain uutta suhtautumisessasi tulevaisuuteen? Minkä pienen teon voisit tehdä jo tänään?


Julkaistu:

Kategoria:
Harjoitukset

Jaa artikkeli:
Facebookissa
Twitterissä