Skeematerapian menetelmiä: muistutuskortti hankalaa tilannetta varten

Muistutuskortin apukysymykset auttavat vahvistamaan oman terveen aikuisen moodisi toimintaa ahdistuksen noustessa. Se voi auttaa säätelemään tunnetta tarpeen mukaisesti. Kun ympäristöahdistus herää, muistutuskortin avulla voit olla yhteydessä omaan tunteeseen ilman, että tunne vie mennessään.

Skeematerapiassa tunnistetaan 1) ydintarpeita, 2) tunnelukkoja eli haitallisia skeemoja, jotka ovat pitkäkestoisia toimintamalleja ja 3) moodeja eli erilaisia ajattelun, käyttäytymisen ja toiminnan malleja. Meillä kaikilla on terveen aikuisen ja onnellisen lapsen moodit, mutta voimme tunnistaa lisäksi mm. haavoittuneen lapsen moodin (avuttomuus), haitallisen vanhemman moodin (liiallinen armoton itsekritiikki) ja erilaisia selviytymismoodeja (esim. turruttavan tai välttelevän moodin).
Lue lisää skeematerapian näkökulmista ympäristöahdistukseen.

Kirjoita jokaiseen kohtaan esimerkin mukaisesti, mitä itse ajattelet, koet ja teet.

1. Kirjoita ylös epämiellyttävä tunne, jota nyt koet.

Esim. Ahdistus.

2. Tilanne, joka tämän laukaisi.

Esim. Luin netistä, miten jotkut eivät usko, että ilmaston lämpeneminen olisi totta.

3. Tämä aktivoi nämä skeemat/moodit ja tunteet.

Esim. Avuttoman/suojattoman lapsen moodi: Tämä on kauheaa, maailma tuhoutuu. Tämä ajatus johti siihen, että lamaannuin (alistuminen).

4. Nämä aktivoituivat, koska olen oppinut menneisyydessä, että…

Esim. Lapsuudessa voivoteltiin ihmisten ikäviä kohtaloita ja maailman tapahtumia, ilman, että mitään tehtiin asioille. Ne vaan olivat. Muistan, että pelkäsin ja jäi olo, että milloin tahansa voi tapahtua mitä tahansa ja sille ei voi mitään.

5. Nyt tilanne on kuitenkin oikeasti näin…

Esim. Se, että on ihmisiä, jotka ovat tietämättömiä ei tarkoita, etteikö asioita voi muuttaa. Oikeasti en ole avuton, vaikka siltä tuntuu.

6. Vaikka minusta tuntuu (…), niin silti olisi nyt terveempää minulle…

Esim. Vaikka nyt tuntuu ahdistavalta ja lamaannuttavalta, voisin a) jakaa tuon kommentin ja saada näin myös muut reagoimaan tällaiseen tietämättömyyteen tai b) muistuttaa itseä niistä aktiivisista teoista, joita minä teen koko ajan ympäristöni suhteen. Tämä tuntuu hyvältä, en anna ahdistuksen lamata minua.


Julkaistu:

Kategoria:
Harjoitukset

Jaa artikkeli:
Facebookissa
Twitterissä