Maadoitus

Tämä harjoitus sopii monenlaisiin tilanteisiin syystä riippumatta, esimerkiksi kun olo on vähän sekava ja epätodellinen tai ahdistus on kehollisena vahvasti läsnä. Haetaan tällä harjoituksella yhteyttä kehon tuntemuksiin ja säädellään vireyttä. Tämä harjoitus ei tietenkään poista ympäristöahdistuksen syitä, mutta voi auttaa säätelemään omia tuntemuksia ja reaktioita.

Voit tehdä tämän harjoituksen ulkona tai sisällä. On hyvä jos pystyt olemaan lähellä seinää tai esimerkiksi vankkaa isoa puuta.

Aloita niin, että nouset seisomaan tai kohennat asentoa istuessa. Liikuttele raajoja ihan vapaasti, sen verran kuin tässä tilanteessa pystyt. Ota muutama syvempi hengenveto niin että yrität samalla vähän hidastaa uloshengitystä. Saat samalla vedettyä kunnolla happea elimistölle.

Ota nyt jaloilla tuntumaa lattiaan tai maahan. Voit liikutella jalkojasi alustaa vasten. Huomaa se, miltä lattia tai maaperä tuntuu jalkojen alla. Miten vakaa ja pysyvä se on. Tunne yhteys omista jalkapohjista alustaan. Voit ottaa muutaman askelen paikallasi tai siirrellä vähän jalkojasi tai vartaloasi, jos olet istumassa.

Ota sitten vähän liikettä koko kroppaan ja liikuttele raajoja ja vartaloa. Voit hetken aikaa tärisyttää tai ravistella koko kehoa.

Nyt voit ottaa kiinni seinästä tai puunrungosta ja kokeilla työntää sitä vähän. Se pysyy paikallaan, eikö vain? Voit nyt ottaa vähän enemmän voimaa ja työntää oikein kunnolla seinää tai puuta. Työnnä sitä vartalollasi, jos pystyt, vaikkapa olkapäälläsi ja kyljelläsi. Samalla kun työnnät, tunne miten kehosi rajautuu tuota seinää tai puuta vasten. Jos työntäminen ei ole mahdollista, voit puristaa käsivoimillasi esimerkiksi tuolin käsinojia tai muuta käsillä olevaa kahvaa tai reunaa. Kun olet puristanut tai työntänyt, hellitä sitten otteesi.

Ravistele taas itseäsi raajoista ja vartalosta. Tunnustele vielä kerran raajojasi ja alustaa. Keskity tiedostamaan, miten lattia tai maa allasi kannattelee sinua juuri tässä hetkessä. Ota muutama syvä hengenveto ja kohenna vielä hiukan asentoasi.

Voit toistaa harjoituksen niin monta kertaa kuin sinusta tuntuu hyvältä. Voit myös tehdä sen pienemmässä muodossa lähes missä vain, muiden huomaamatta, pelkästään keskittymällä painamaan itseäsi/jalkojasi alustaa vasten tai ottamalla tuntumaa johonkin konkreettiseen esineeseen tai vaikkapa puuhun.


Julkaistu:

Kategoria:
Harjoitukset

Jaa artikkeli:
Facebookissa
Twitterissä